Sa më shumë fëmijë të keni, aq më ngadalë plakeni

0
340

Edhe pse ndër vite kemi dëgjuar se një nënë që ka lindur shumë fëmijë gjatë jetës së saj duket më e vjetër, studimi i fundit i Universitetit Simon Fraser e dëshmon të kundërtën.

Sipas studimit të udhëhequr nga profesori i shkencave shëndetësore, Pablo Nepomnaschy dhe studiuesi i doktoraturës, Cindy Barha, zbuluan se gratë që lindin fëmijë shfaqën telomere më të gjata. Telomeret janë tipe mbrojtëse që gjenden në fund të secilit fillesë të ADN-së dhe janë tregues i plakjes qelizore. Telomerat më të gjata janë pjesë integrale e replikimit të qelizave dhe lidhen me jetëgjatësinë.

Studimi vlerësoi numrin e fëmijëve të lindur nga 75 gra nga dy komunitete fqinje indigjene rurale të Guatemalës dhe gjatësitë e tyre telomere. Gjatësitë e telomereve të pjesëmarrësve u matën në dy pika kohore për 13 vjet, përmes mostrave të pështymës. Ky është studimi i parë për të shqyrtuar lidhjen e drejtpërdrejtë midis numrit të fëmijëve dhe shkurtimit të telomereve tek njerëzit me kalimin e kohës.

Sipas Nepomnaschy, gjetjet e studimit janë në kundërshtim me teorinë e historisë së jetës e cila parashikon që prodhimi i një numri më të madh të pasardhësve përshpejton ritmin e plakjes biologjike. “Ritmi më i ngadalshëm i shkurtimit të telomereve që gjendet në pjesëmarrësit e studimit të cilët kanë më shumë fëmijë, megjithatë mund t’i atribuohet rritjes dramatike të estrogjenit, një hormon i prodhuar gjatë shtatzënisë”, thotë Nepomnaschy, i cili gjithashtu kryeson Laboratorin për Shëndetin e Nënës dhe Fëmijës në Fakultetin e SFU e Shkencave të Shëndetit. “Estrogjeni funksionon si një antioksidant i fuqishëm që mbron qelizat kundër shkurtimit të telomereve.”

Mjedisi shoqëror që jetojnë pjesëmarrësit e studimit mund të ndikojë gjithashtu në marrëdhëniet midis përpjekjeve të tyre riprodhuese dhe ritmit të plakjes. “Gratë që ndoqëm gjatë studimit ishin nga popullsia natyrore e pjellorisë ku nënat që mbajnë fëmijë të shumtë marrin më shumë përkrahje sociale nga të afërmit dhe miqtë e tyre”, shpjegon Nepomnaschy. .”Mbështetja më e madhe çon në një rritje të sasisë së energjisë metabolike që mund të ndahet për mirëmbajtjen e indeve, duke ngadalësuar kështu procesin e plakjes”.​

Lexo më shumë:

Elodia, vajza me sindromën down, asistente në klinikë dentare