Jo vaksinës- jo shkollës

Fëmijëve italianë u është ndaluar hyrja në shkollë derisa prindërit e tyre ta dëshmojnë se fëmijë e tyre janë të vaksinuar siç duhet.

0
133

Fëmijëve italianë u është ndaluar hyrja në shkollë derisa prindërit e tyre ta dëshmojnë se fëmijë e tyre janë të vaksinuar siç duhet.

Afati vijon pas muajsh të debatit kombëtar mbi vaksinimin e detyrueshëm.

Prindërit rrezikojnë të gjobiten deri në € 500 nëse dërgojnë fëmijët e tyre të pavaksinuar në shkollë. Kjo nuk vlenë për fëmijët nën gjashtë vjeç.

Ligji i ri erdhi mes një rritjeje në rastet e fruthit – por zyrtarët italianë thonë se normat e vaksinimit janë përmirësuar që kur u përdorën sërish.

Nën ligjin e ashtuquajtur Lorenzin të Italisë – i quajtur sipas ish-ministrit të shëndetësisë që e paraqiti atë – fëmijët duhet të marrin një sërë imunizimesh të detyrueshme përpara se të ndjekin shkollën. Ato përfshijnë vaksinimet për fruthin, shyta dhe rubeolën.

Fëmijët deri në moshën gjashtë vjeçare do të përjashtohen nga kopshti pa prova të vaksinimit sipas rregullave të reja.

Ata të moshës nga gjashtë deri në 16 vjeç nuk mund të ndalohen nga ndjekja e shkollës, por prindërit e tyre përballen me gjoba nëse nuk plotësojnë kursin e detyrueshëm të imunizimit.

Afati i fundit për certifikim do të ishte 10 mars pas një vonese të mëparshme – por pasi ra në një fundjavë, ajo u zgjerua të hënën.

“Tani të gjithë kanë pasur kohë për të kuptuar,” tha për gazetën La Repubblica, Ministrja e Shëndetësisë Giulia Grillo.

Pse prindërit nuk i imunizojnë fëmijët e tyre?

Lëvizja kundër vaksinimit është rritur globalisht në vitet e fundit, duke shkaktuar alarm nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Një letër e diskredituar nga Andrew Wakefield mbeti shumë shqetesuese për prindërit, por thashethemet rreth imunizimit kanë vazhduar të përhapen, duke çuar në rreziqet e shëndetit publik, pasi njerëzit pamjaftueshëm nuk janë imun ndaj këtyre sëmundjeve.

Wakefield u hoq nga regjistri mjekësor në Mbretërinë e Bashkuar, pasi me letrën e tij pretendoi me mashtrim se vaksinimi kishte lidhje midis fruthit, shytave dhe vaksinës së rubeolës (MMR) dhe sëmundjes së autizmit si dhe sëmundjeve të zorrëve në fëmijë.

Ai e bëri kërkesën bazuar në përvojat e vetëm 12 fëmijëve, dhe asnjë studim tjetër nuk ka qenë në gjendje të përsëris apo vërtetojë rezultatet e tij.