5 arsyet më të zakonshme përse qajnë bebet

0
407

Bebet qajnë shpesh, dhe pikërisht kjo është mënyra se si ata komunikojnë kur janë të uritur, kur duan diçka, kur kanë ndonjë dhimbje etj. Por si mund ta dimë me saktësi se përse foshnja po qan?

Këtu janë arsyet më të zakonshme që foshnjat qajnë:

URIA

Kjo është ndoshta gjëja e parë që mendoni kur fëmija juaj qan. Të mësosh të njohësh shenjat e urisë do të të ndihmojë të fillosh të ushqesh fëmijën përpara se ai të nisë të qajë. Disa shenja të urisë për t’u kujdesur për të porsalindurit përfshijnë një lloj nervozizmi të foshnjës, fërkimi i buzëve, dhe një refleks që e bën të porsalindurin të kthejnë kokën drejt dorës tuaj kur ju prekni faqet e tyre. Ata po përpiqen të hanë dorën tuaj duke e konsideruar si ushqim.

 

PROBLEME TË STOMAKUT NGA DHIMBJA E BARKUT DHE GAZËRAT

Problemet e zorrëve që lidhen me gazra ose dhimbje barku mund të çojnë në ngashërim. Gjendja mjaft misterioze, e njohur si dhimbje barku zakonisht përshkruhet si e qarë e pakuptueshme për të paktën tre orë në ditë, tri ditë në javë, deri në tri javë me radhë.

Nëse fëmija juaj shpesh qan menjëherë pasi të ushqehet, ajo mund të ketë një lloj dhimbje barku. Edhe nëse fëmija juaj kurrë nuk ka qenë i shqetësuar pas ngrënies, një periudhë e rastësishme e dhimbjes së barkut mund ta bëjë të mjerueshme derisa të kalojë. Nëse dyshoni për gazra, provoni ta vendosni në shpinë, duke i kapur këmbët dhe duke i lëvizur ato butë sikur një biçikletë.

NJË PELENË E PAPASTËR

Disa foshnje lejojnë t’ju njohin menjëherë kur duhet të ndërrohen. Të tjerët mund të tolerojnë një pelenë të ndotur për një kohë të gjatë. Sido që të jetë, kjo është e lehtë për t’u kontrolluar dhe nëse fëmija juaj nuk e duron dot pelenën e ndotur largojani menjëherë.

GJUMI

Duket sikur foshnjat e lodhura thjesht duhet të jenë në gjendje të shkojnë për të fjetur, në çdo kohë, kudo. Por është më e vështirë për ta se sa mund ta kuptoni. Në vend që të qetësohen lehtë, foshnjat mund të qajnë dhe të qajnë kur lodhen shumë. Provoni ta vendosni foshnjën në gjumë përpara se ai të stërlodhet.

DHIMBJA E DHËMBËVE

Është e rëndësishme të dini se jo të gjithë fëmijët e përjetojnë  njëjtë këtë fazë, dhe jo të gjithë fëmijëve ju dalin dhëmbët në të njëjtët muaj. Nëse femija juaj po qan pa pushim, vendosni gishtin në nofullën e sipërme dhe të poshtme lehtësish. Nëse mishi është bërë shumë i fortë, me gjasë dhëmbi i parë është rrugës.